Canal Park

Brooklyn, NY

DLANDstudio’s Canal Park on the Gowanus Canal investigates the economic, environmental and spatial benefits associated with the remediation of the Gowanus Canal US EPA Superfund site. The primary focus centered on cost and environmental analysis related to dredging and capping methods that may be implied in remediating contaminated sediments in the canal. Canal Park explored alternative strategies for Brownfield remediation adjacent to the canal as well as opportunities for productive re-use of former industrial urban landscapes. Remediation strategies include capping of the contaminated canal sediment and implementing upland stormwater strategies to increase permeable ground, manage runoff, and reduce CSO discharges. The additional park space resulting from capping a portion of the Gowanus Canal affords passive and active recreational spaces to the neighborhoods of Boerum Hill, Park Slope, and Carroll Gardens. Canal Park, as an open space spine, links existing fragmented open spaces such as the Red Hook Recreational Area, Thomas Greene Playground, and The Old Stone House.