Residence at 14 Townhouses

Brooklyn, NY

Located in the heart of Boerum Hill Brooklyn, this contemporary townhouse garden reflects the desires of a dynamic French/American couple with two teenage children for a place of calm and respite from their busy lives. Designed as a series of simple planes punctuated by moments of color for one of the “14 Townhouses” development, DLANDstudio’s design divided the space into three distinct areas, a terrace, lawn, and raft making the space into an active outdoor living environment. Simple planes of reclaimed teak topped with an illuminated resin panel define the side property lines. At night an integrated LED light illuminates the screen giving the space a gentle glow. Waterford marble, a limestone with visible shells, was used for the entry and the upper and lower terraces. The same stone, laid on a diagonal forms a path to the seating area at the back of the garden where a reclaimed teak deck creates a place away in the landscape. Successional vertical planes of black concrete organize the space. A low wall defines the middle ground. In the fall, a hedge of Nandina Domestica forms a wall of red fire against the concrete wall at the end of the garden. The formal, primarily green plant palate is softened with grey foliage and blue perennial plantings, inspired by the landscapes of France. The front entrance and an upper terrace are linked with the garden through the use of a similar material palette.